mentaal

 

Mobirise

smiley 

Introductie

Mentaal fit zijn betekent dat je "alles in je hoofd bij wijze van spreken goed zit". Het gaat om hoe je denkt en hoe je je voelt. Als je mentaal fit bent, kun je je goed concentreren, gemakkelijk dingen onthouden en kun je gemakkelijk met problemen omgaan. Ook betekent het dat je je blij en positief voelt en goed met stress kunt omgaan. 

Nu zullen we dieper op het onderwerp ingaan.

<<<

Mobirise

Mentaal

Het begrip "mentaal"

Als we het hebben over fitheid, omvat de component "mentaal" de gezondheid en het welzijn van de geestelijke gesteldheid. Het verwijst naar cognitieve, emotionele  aspecten van een persoon. Schrik je van deze begrippen? We zullen ze nu een voor een uitleggen.

Cognitieve functie: Deze uitdrukking verwijst naar vaardigheden als; je goed kunnen concentratie, goed feiten kunnen onthouden. En het gaat ook over hoe je bepaalde situaties herkent. 

Emotioneel: Dit heeft te maken met het vermogen van ons brein om emoties te kunnen herkennen, te begrijpen waarom je een bepaalde emotie hebt maar ook het kunnen beheersen van die emoties. Het heeft onder andere te maken met; je veerkracht, hoe je met stress omgaat en hoe goed je kunt omgaan met uitdagingen en tegenslagen.

<<<

Mobirise

mentaal gezond

Conclusie

Een goede mentale fitheid is essentieel onze algehele gezondheid en welzijn. Het heeft invloed op hoe we denken, voelen, reageren op stress en omgaan met uitdagingen in het dagelijks leven. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de mentale component van fitheid ook om te zien hoe we deze kunnen verbeteren als dat nodig is. Denk maar eens aan het omgaan met stress.

Het is ook bekend hoe de mentale toestand van invloed is op sportprestaties.

<<<

Mobirise

op dat ene moment moet je het na jaren treinen waarmaken...

Sport en mentale toestand

De mentale toestand speelt een essentiƫle rol bij sportprestaties. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het belang van de mentale toestand bij sport:

Focus en concentratie: Mentale focus en concentratie zijn cruciaal voor het leveren van optimale sportprestaties. Door je te concentreren op de juiste doelen en taken tijdens de training of wedstrijd, kun je je aandacht richten op wat echt belangrijk is.

Motivatie en doorzettingsvermogen: Motivatie en doorzettingsvermogen helpen je om gemotiveerd te blijven, zelfs wanneer de training zwaar is of wanneer je te maken hebt met tegenslagen. 

Omgaan met stress: Sport kan gepaard gaan met druk en stress, zoals "hoe gaat het in de competitie?" of "zal ik de volgende keer mijn prestatie wel kunnen verbeteren?". Stress kan ook andere oorzaken kennen, zoals problemen thuis of problemen met een relatie. Een goede mentale toestand stelt je in staat om stress te beheersen en effectief met stress om te gaan. 

Zelfvertrouwen: Als je positief bent ingesteld zal dat je zelfvertrouwen vergroten. Zelfvertrouwen speelt een grote rol in sportprestaties, omdat het je geloof in je eigen capaciteiten en vaardigheden versterkt. 

Mentale veerkracht: Sport gaat vaak gepaard met ups en downs, zoals blessures, nederlagen en tegenslagen. Als je sterk mentaal bent, stelt je dat in staat om snel te herstellen van tegenslagen. Het stelt je ook in staat om te leren van fouten en negatieve ervaringen, om daarna sterker terug te komen.

Al met al is de mentale toestand van sporters van groot belang, omdat het invloed heeft op hun prestaties, motivatie, veerkracht en algemene welzijn. Het ervoor zorgen dat je mentaal sterk bent, kan je helpen om je volledige potentieel als sporter te bereiken.


Peter Beek

Mentale inbeelding

Oo Youtube lezen we: dat lijf heb je keihard nodig als sporter, maar vlak ook mentale training niet uit! Daarmee bedoelt bewegingswetenschapper Peter Beek (VU) dus niet dat je naar de sportpyscholoog moet, maar hij onthult hoe mentale inbeelding werkt om beter te worden. Epke Zonderland haalde er Olympisch goud mee. 

<<<


<<<


Built with ‌

Website Design Program