bloedsomloop
Ons uithoudingsvermogen is direct gekoppeld aan onze bloedsomloop. Bij een langdurige inspanning moet namelijk voortdurend zuurstofrijk bloed door het hart naar de spieren worden gepompt. Want die spieren halen uit zuurstof dat bloed gebonden, de energie die nodig is om de inspanning vol te houden. Die zuurstof wordt via de longen uit de lucht opgenomen en aan het bloed gebonden.
Marathonlopers hebben een uitstekend zogenaamd hartlongen - systeem. Het plaatje geeft schematisch de kleine en grote bloedsomloop aan. In het bovenste gedeelte wordt zuurstof via de longen aan het bloed toegevoegd. Je ziet de kleur veranderen van blauw (zuurstofarm bloed) naar rood (zuurstofrijk bloed).
Die zuurstof wordt in het onderste gedeelte aan onze organen en spieren afgestaan.
<<<
bloedsomloop
Als je het leuk vind om nog eens te zien hoe onze bloedsomloop werkt, kun je deze video bekijken.
Misschien is dit onderwerp al bij biologie behandeld.
Het is bij LO geen verplicht onderdeel maar toch leuk om te weten.
<<<
marathon
Op de foto zie je een aantal marathonlopers. Het lopen van lange afstanden valt onder de categorie “duursport”.
Bij duursporten is uithoudingsvermogen dé doorslaggevende factor.
Echte marathonlopers hebben een geweldig hart-longen-systeem waardoor ze een bepaalde inspanning erg lang kunnen volhouden. Ken je nog andere vormen van duursport?
<<<
gebruik van een hartslaghorloge
Een belangrijke maat om te zien hoe actief je bent, is je
hartslag. Hoe actiever je bent, dus hoe sneller je loopt, het
hart moet sneller kloppen om zuurstof als brandstof naar de spieren te
pompen. Je hartslag is dus een directe maat voor “hoe
actief je lichamelijk bent”. Je kunt je hartslag met de hand opnemen of een speciaal horloge gebruiken om te zien hoe hoog je hartslag is.
Marathonlopers maken graag gebruik van zo'n hartslaghorloge. Ze gebruiken het voor de training maar ook om tijdens de wedstrijd te zien hoe de hartslag is.
<<<
Een leuke opdracht
In dit gedeelte hebben we ook een leuke opdracht opgenomen om aan de hand van je hartslag te zien hoe fit je bent. Je moet bij die opdracht eerst een bepaalde inspanning leveren (heel snel op en neer over het volleybalveld rennen om vervolgens te zien: (1) hoe je hartslag is gestegen en (2) hoe de hartslag weer daalt. Je zult dan zien dat bij getrainde personen die hartslag veel sneller daalt dan bij ongetrainde personen.
Hierbij kun je je hartslag ook met de hand opnemen. Dat wordt in de volgende video uitgelegd.
opnemen hartslag
Built with
Mobirise