Goede coördinatie is altijd van belang. Het speelt een hoofdrol bij het uitvoeren van alle bewegingen, zelfs als je je voet beweegt bij "gewoon wandelen", maar ook hoe je een bal moet vangen, en hoe je een stoot bij het boksen moet ontwijken.
Over lenigheid gesproken...
Kijk eens naar een deel van bovenstaande afbeelding. De persoon links wil de bal afnemen. Hij kijkt naar de bal en hij rekent - zonder dat hij het beseft - uit wat de volgende beweging van de tegenstander zal zijn. We noemen dat "anticiperen". Vervolgens beweegt hij. Om de spieren op de juiste wijze te laten aanspannen (zodat de juiste bewegingen ontstaan), moet er "aardig wat rekenwerk" in onze hersenen gebeuren en dan gaat het dus om coördinatie.
Trouwens niet alleen onze hersenen zijn actief, ook cellen in ons ruggenmerg die uiteindelijk veel spieren aansturen moeten op de juiste manier worden geactiveerd.
<<<
Bij de eerste stapjes speelt coördinatie een geweldig belangrijke rol.
Coördinatie verwijst dus naar het vermogen van het zenuwstelsel om spieren en bewegingen op een georganiseerde en doelgerichte manier te controleren en te sturen. Het omvat het vloeiend en nauwkeurig samenwerken van verschillende spiergroepen om bewegingen correct uit te voeren.
Bij coördinatie gaat het niet alleen om het kunnen uitvoeren van een beweging, maar ook om het kunnen aanpassen en bijsturen van de beweging in reactie op veranderende omstandigheden. Het omvat het nauwkeurig synchroniseren van spiersamentrekkingen, het balanceren van krachten en het behouden van stabiliteit tijdens bewegingen.
<<<
als er iets mis gaat...
We stelden dat zelfs bij het plaatsen van je voet bij het wandelen coördinatie bepalend is. Omdat het lopen voor je gevoel automatisch gaat - je denkt er niet bij na - komt dat misschien vreemd over. Bij een herseninfarct waardoor bepaalde gebieden in je hersenen uitvallen, merk je pas hoe ingrijpend het verlies aan coördinatie is.
<<<
Motorisch systeem
Coördinatie hangt af van factoren zoals spierkracht, reactiesnelheid, balans, proprioceptie. Proprioceptie staat voor ons vermogen om de positie en de beweging van het lichaam waar te nemen. Ook de informatie die onze ogen aan de hersenen doorgeven zijn van belang. Als je een bal moet opvangen:
1. zie de ander de bal gooien (informatie die ogen aan hersenen doorgeven).
2. de positie van ieder lichaamsdeel is de hersenen bekend (via proprioceptie)
3. nu maak je in je hersenen al een eerste inschatting hoe de bal zal gaan (dat gaat onbewust)
het ruggenmerg, een inleiding
Een video die uitleg geeft hoe het ruggenmerg is opgebouwd en om welke zenuwen het gaat.
<<<
Made with
Landing Page Software