De sportinstructeur
In de wereld van sport en bewegen komen we veel mensen tegen die een functie als begeleider hebben. De naamgeving van die functie kan behoorlijk verschillen en het is dus goed om op dit punt eerst helderheid te verschaffen.
We starten met het begrip sportinstructeur. We merken dan allereerst op dat een sportinstructeur, of kortweg instructeur, iemand is die je helpt om je prestaties te verbeteren. Op de sportschool tref je een sportinstructeur aan en bij een teamsport spreken we meer van een trainer. Ook dat is een persoon die gericht is op het leveren van betere prestaties maar dan als team.
Coach
Zeker bij topsporters komen we de trainer/coach tegen want het is duidelijk dat "alles meetelt, voor een het leveren van een maximale prestatie. Het gaat dan niet alleen om wat fysiek mogelijk is, ook de mentale component speelt een enorme rol. Ook bij topteams kennen de we de trainer/coach en we weten hoe hier ook het mensejlike contact met de spelers van belang is.
<<<
trainer
We sommen de hoofdpunten nog eens op, wel wetende dat de afbakening vaak niet zo helder is.
Een sportinstructeur geeft instructies over de juiste techniek en uitvoering van specifieke oefeningen of activiteiten. Sportinstructeurs zijn vaak werkzaam in sportscholen en fitnesscentra en helpen individuen bij het bereiken van hun fitnessdoelen. Na je vmbo kun je hiervoor een opleiding kiezen.
Een trainer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen trainingsprogramma's die gericht zijn op het verbeteren van prestaties. In het woord trainer kom je ook het woord training tegen.
Een coach helpt de sporter of het team om tot betere prestaties te komen. Het gaat niet alleen om trainingsprogramma's maar ook om hoe je geestelijk op het bereiken van een topprestatie kunt voorbereiden..
Dit dit eerste gedeelte gaat vooral over de sportinstructeur en daarom richten we ons nu op de vraag wat er van een sportinstructeur verwacht mag worden.
<<<
tennislessen
De belangrijkste kenmerken van een sportinstructeur zijn:
Kennis en ervaring: een goede sportinstructeur heeft uitgebreide kennis van de sport en heeft ervaring in het lesgeven aan verschillende niveaus en leeftijdsgroepen. Dat komt ook bij de lessen op het mbo aan de orde als je kiest van sport en bewegen.
Communicatievaardigheden: het is belangrijk dat je als instructeur goed in staat bent om instructies te geven. Communicatie speelt altijd een belangrijke rol.
Motivatie en enthousiasme: een goede instructeur weet hoe hij/zij sporters kan motiveren en aanmoedigen om prestaties te verbeteren.
Veiligheid: een goede instructeur zorgt voor een veilige omgeving en houdt toezicht op de sporters en de omgeving om blessures te voorkomen.
Organisatorische vaardigheden: een sportinstructeur moet in staat zijn om lessen te plannen en te organiseren, inclusief het voorbereiden van oefeningen en het bijhouden van de voortgang van de sporters.
<<<
In een vervolg- opleiding op het mbo komt het element van sportinstructeur als een van de belangrijke onderdelen aan de orde. Dat je als sportinstructeur zelfs met een beperking aan werk kunt komen, bewijst de volgende video.
Impressie van ALO-studie (ALO=Academie voor Lichamelijke Opvoeding, HBO-opleiding)
<<<
Het meest opvallende bij goed communiceren is misschien wel dat het vooral om luisteren gaat. Probeer je zo goed mogelijk in een ander te verplaatsen.
Het gaat om:
Duidelijkheid: Je moet je instructie duidelijk en beknopt kunnen geven. Vermijd moeilijke technische termen.
Luisteren: Goed kunnen communiceren vereist dat je ook goed moet kunnen luisteren. Stel open vragen, dat zijn vragen waarop je geen ja of nee kunt antwoorden. Dus niet "was het vermoeiend?" maar "waarom vond je het vermoeiend".
Probeer je in de ander te verplaatsen: Probeer iemands gevoelens te begrijpen gevoelens en probeer hier rekening mee te houden.
Feedback: Vraag om feedback om te controleren of de boodschap correct is overgebracht. Luister naar suggesties voor verbetering. Bedenk dat verbetering maar op één ding is gebaseerd: feedback.
Lichaamstaal: Let op lichaamstaal. Lichaamstaal - hoe mensen bewegen, kijken enz. - kan soms meer zeggen dan woorden.
Nu een leuke en vooral interessante video.
<<<
Lichaamstaal
Made with
Landing Page Software