Na de middelbare school
Als je op de middelbare school geïnteresseerd bent in sport en gezondheid, zijn er veel beroepen en daaraan gekoppelde opleidingen die wellicht bij je interesses passen. Het kan zijn dat je zo door bewegen en sport gegrepen bent dat je in die richting door wil gaan. Het kan ook zijn dat je door bepaalde onderdelen van het vak gegrepen bent. Onderzoek naar de vaardigheden van de toekomst wijst bijvoorbeeld uit hoe belangrijk het is dat je: goed kunt regelen en goed met anderen kunt omgaan. Dat zijn typisch onderdelen die ook in ons vak terugkomen. Het kan zelfs betekenen dat je na een vervolgopleiding in de sport uiteindelijk in een leidinggevende positie komt op een gebied waar je dat van tevoren niet had verwacht.
een succesvolle keuze
Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je te oriënteren op een vervolgopleiding na de middelbare school:
Verken je interesses: Denk na over welke onderwerpen je leuk vindt en welke vakken je goed afgaan. Maak een lijst van potentiële onderwerpen die je graag zou willen bestuderen.
Praat met mensen: Praat met familieleden, vrienden, leraren en studieadviseurs om meer te weten te komen over verschillende studierichtingen en beroepen. Vraag hen naar hun ervaringen en inzichten.
Onderzoek verschillende studierichtingen: Gebruik internet om informatie te vinden over verschillende studierichtingen. Bekijk de opleidingseisen, de inhoud van de cursussen en de carrièremogelijkheden.
Bezoek open dagen: Bezoek open dagen en informatiesessies van universiteiten en hogescholen. Dit geeft je de kans om de campus te verkennen, vragen te stellen aan docenten en studenten en meer te weten te komen over de opleiding.
Overweeg stages en werkervaring: Denk erover na om stages te lopen of werkervaring op te doen om een beter begrip te krijgen van bepaalde beroepen en welke vaardigheden nodig zijn.
Maak een keuze: Maak uiteindelijk een weloverwogen keuze gebaseerd op jouw interesses, persoonlijke doelen en carrièremogelijkheden. Het is ook belangrijk om te overwegen welke opleidingen haalbaar en betaalbaar zijn voor jou.
<<<
voorbeelden
We geven in het volgende gedeelte een aantal populaire voorbeelden. Omdat er bij elke opleiding ook een video wordt gegeven, kun je je zo nog beter inleven in zo'n mogelijkheid. Bedenk dat het overzicht dat we hier tonen nooit 100% compleet kan zijn. Ieder jaar zien we weer nieuwe opleidingen ontstaan. Bedenk ook dat een bepaalde opleiding behoorlijk kan verschillen afhankelijk van de opleidingsplaats die je kiest. Universiteiten en hogescholen kennen immers hun typische specialisaties.
Kijk wel of je een opleiding kunt kiezen die ook goed bij je niveau past.
<<<
Voorbeeld: fysiotherapie
Fysiotherapeut
Als fysiotherapeut help je mensen bij het herstellen van blessures en het verminderen van pijn. Je werkt met patiënten om hun bewegingsbereik te verbeteren en hun algehele gezondheid te bevorderen. Om fysiotherapeut te worden, kun je de bacheloropleiding Fysiotherapie volgen aan verschillende hogescholen zoals de Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool Groningen, of de Hogeschool Utrecht.
<<<
Voorbeeld: studie bewegingswetenschappen
Bewegingswetenschappen
Daar waar de opleiding tot fysiotherapeut opleidt tot een specifiek beroep, is de opleiding tot bewegings-wetenschapper veel breder. Je kunt na je studie bijvoorbeeld werken als onderzoeker of docent. Ook kun je aan de slag als adviseur, beleidsmedewerker of consulent bij bijvoorbeeld een revalidatiecentra, een zorgverzekeringen een sportorganisatie of en (semi-)overheidsinstelling.
Dit is een brede wetenschappelijke opleiding die zich richt op het begrijpen van de fysieke en biomechanische aspecten van menselijke beweging. De opleiding wordt aangeboden door verschillende universiteiten in Nederland, zoals de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen.
<<<
Voorbeeld: sportcoach
Sportcoach
Dit is typische een opleiding in het geval sport jouw nr. 1 is en je ook op dat gebied verder wil komen. De video toont een studie op hoog niveau. Er zijn natuurlijk ook opleidingen die op een lager niveau worden gegeven.
Het aantal mogelijkheden om je beroep ook op hoog niveau te kunnen uitoefenen is uiteraard beperkter als bijvoorbeeld een opleiding tot fysiotherapeut.
Als sportcoach train je atleten en teams om hun prestaties te verbeteren en te excelleren in hun sport. Je kan werken in verschillende sporten zoals voetbal, hockey, tennis, of andere sporten.
<<<
Voorbeeld: dieet/voeding
Dieet/voeding
Dit is ook een voorbeeld waarbij het beroepsperspectief duidelijk is, daarbij is sportdiëtiste dus eerder een richting binnen het totale veld. Hier zien we een video van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Bedenk dat er ook veel opleidingen zijn voor een lager niveau. Overigens zijn er verschillende hogescholen die deze richting aanbieden.
<<<
Voorbeeld: sportpsychologie
Psychologie met als specialisatie sportpsychologie
Psychologie richt zich op het begrijpen van menselijk gedrag en de cognitieve processen die ten grondslag liggen aan dit gedrag. Een master in sport- en prestatiepsychologie kan worden gevolgd aan verschillende universiteiten in Nederland, zoals de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.
<<<
Voorbeeld: gezondheidswetenschappen
Gezondheidswetenschappen
Deze opleiding richt zich op het begrijpen van de factoren die van invloed zijn op gezondheid en ziekte, zoals sociale, culturele en biologische factoren. De opleiding wordt aangeboden door verschillende universiteiten in Nederland, Het beroepsperspectief lijkt in veel opzichten op dat van bewegingswetenschapper, waarbij er nu een accent wordt gegeven op gezondheid.
<<<
Voorbeeld: sport en marketing
Marketing en sport
Voel je meer voor een combinatie van commercie en sport dan is een opleiding in de richting van de marketing met een variant op het gebied van sport misschien wel een interessante keuze. Verschillende hogescholen bieden zo'n opleiding aan.
<<<
Voorbeeld: opleiding docent
Opleiding docent lichamelijke opvoeding middelbare school
Het gaat hier om wat we "de klassieke ALO-opleiding" kunnen noemen. Waarschijnlijk kan je docent er meer over vertellen. Uitgangspunt is dat lesgeven voor jou echt een super uitdaging is.
<<<
Built with
Offline Website Builder