D1: algemeen
overzicht

 

Mobirise Website Builder
Uithoudings-vermogen

Hangt samen met het langdurig kunnen volhouden van een lichamelijke prestatie. 

Mobirise Website Builder
Kracht

Onze spieren leveren kracht. Door spieren extra te laten inspannen, neemt de spierkracht toe.

Mobirise Website Builder
Snelheid

Snelheid is bij veel sporten van groot belang.

<<<

Mobirise Website Builder
Lenigheid

Het gaat hier natuurlijk niet om lenigheid maar ook om coördinatie. Heb je weleens iemand een salto op "de balk" zien maken?.

Mobirise Website Builder
Coördinatie

coördinatie: het  gecontroleerd en nauwkeurig uitvoeren van bewegingen bijvoorbeeld bij het vangen van een bal

Mobirise Website Builder
Mentale component

Mentaal heeft te maken wat er "tussen de oortjes" plaatsvindt.

<<<

Mobirise Website Builder
Voeding

Als we het hebben over "fit en gezond" mogen we voeding nooit vergeten.

Mobirise Website Builder
Fitheid en conditie 

Vaak worden de woorden fitheid en conditie door elkaar gebruikt. Maar zijn ze wel gelijk? 

Mobirise

bewegen en gezondheid gaan hand in hand
2,5 uur per week of 5 dagen 30 minuten lang bewegen is de basis

Bewegen is belangrijk voor onze gezondheid

Uit onderzoek is komen vast te staan dat bewegen onze fitheid of meer algemeen, onze gezondheid bevordert. Dat kan bijvoorbeeld door het beoefenen van een sport. Maar het kan ook door traplopen, met de fiets ergens naartoe gaan of door wandelen. Of gewoon lekker joggen.

Een half uur bewegen per dag, of gedurende 5 dagen tenminste 2,5 uur in de week lichamelijk actief zijn, is voldoende om de gezondheid te bevorderen. 

Bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressieve klachten en nog veel meer aandoeningen zoals kanker.

Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief (bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen, vechtsport

<<<

Een video als illustratie

bewegen en gezondheid

<<<

Mobirise

Image Description

Fitheid waar heeft dat mee te maken?

Hoe fit je bent heeft onder andere te maken met:

1. uithoudingsvermogen: hoe lang houd je een bepaalde inspanning vol?
2. kracht: ons lichaam heeft veel spieren  de vraag hoe sterk je bent zou je dus kunnen koppelen aan "heb je sterke armspieren" of "heb je sterke beenspieren"
3. snelheid: bij veel sporten speelt snelheid een belangrijke rol
3. lenigheid; iedereen begrijpt dat begrip
4. coördinatie; we zullen zien dat enige uitleg nodig is om deze component te begrijpe.
5. mentaal: hoe goed je bent, heeft ook te maken met war er "tussen je oortjes plaatsvindt".


De afbeeldingen hierboven tonen de zojuist genoemde punten..
In plaats van fitheid spreken ook wel conditie en we zullen zien of deze twee begrippen echt identiek zijn.

<<<

Mobirise

zelfs op oude leeftijd nog

Welke is de belangrijkste

Je kunt je afvragen of een bijvoorbeeld erg lenig zijn belangijker is dan sterke spieren. Als het om één bepaalde sport gaat, is die vraag wel te beantwoorden. Maar als het over je fitheid gaat is er één component die eruit springt.

Onthoud
Bij “algemene fitheid” kijken we vooral naar je uithoudingsvermogen. Dat wil zeggen hoe lang je een bepaalde inspanning kunt volhouden.
Je uithoudingsvermogen is namelijk direct afhankelijk van hoe goed je hart en je longen werken, met een moeilijke term: je hart-longen-systeem.

Leeftijd
Ook je leeftijd is van belang. Op een hogere leeftijd presteer je lichamelijk steeds minder. Maar dat is geen reden om niet actief bezig te blijven.
Zelfs deze bejaarde man heeft plezier in het "lange-afstand-lopen”. Oud zijn wil dus beslist niet zeggen dat je geen plezier meer kunt beleven aan het leveren van sportprestaties.

<<<


Maar pas op... je kunt ook te ver gaan.
Kijk maar eens naar deze video over
'het perfecte lichaam'


Mobirise

Life style

Een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl omvat verschillende aspecten die bijdragen aan het behoud van een goede algehele gezondheid. Hier zijn enkele kenmerken van een gezonde leefstijl:


Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit is essentieel voor een gezonde leefstijl. Het omvat regelmatige lichaamsbeweging, zoals aerobe activiteiten (zoals wandelen, joggen, zwemmen) en krachttraining, om de cardiovasculaire gezondheid, spierkracht en flexibiliteit te verbeteren. Het streven is om minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten intensieve activiteit per week te bereiken, naast spierversterkende activiteiten op twee of meer dagen per week.

Beheersen van alcohol- en tabaksgebruik: Een gezonde leefstijl omvat het matigen of vermijden van het gebruik van alcohol en het vermijden van tabaksproducten. Overmatig alcoholgebruik en roken hebben negatieve gevolgen voor de gezondheid en kunnen verschillende ziekten en aandoeningen veroorzaken.

Gezond gewicht: Het streven naar een gezond gewicht is ook een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Dit omvat het behouden van een evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het bereiken van een gewicht dat past bij de individuele.

Evenwichtige voeding
: Een gezonde leefstijl omvat het eten van een evenwichtige voeding die rijk is aan voedingsstoffen. Dit betekent het consumeren van voldoende groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten, gezonde vetten en het beperken van de inname van toegevoegde suikers, verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen.

Stressmanagement: Effectief omgaan met stress is een belangrijk aspect van een gezonde leefstijl. Dit omvat het vinden van gezonde manieren om stress te verminderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken (zoals meditatie of ademhalingsoefeningen), voldoende rust en het beoefenen van zelfzorgactiviteiten.

Voldoende slaap: Het krijgen van voldoende slaap is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid. Een gezonde leefstijl omvat het streven naar voldoende slaap van goede kwaliteit, meestal tussen de 7-9 uur per nacht voor volwassenen. Voldoende slaap is essentieel voor fysiek herstel, cognitieve functie, emotioneel welzijn en algemeen welzijn.

Op al deze punten zullen we dieper ingaan.

<<<

Fanny Blankers Koen

Wat is de mening van de jongeren?


We hebben 1.000 jongeren tussen 16 en 25 jaar bevraagd over hun gezondheid, waar ze zich zorgen over maken en hoe ze zich informeren. Dat heeft interessante informatie opgeleverd.
✔ 3 op 5 jongeren voelen zich in goede gezondheid
✔ Maar 1 op 2 maakt zich soms zorgen over zijn of haar gezondheid.
✔ Gezond eten, voldoende bewegen en slapen zijn daarbij belangrijk voor onze jongeren.

Maar naast deze enquête, zijn we het de jongeren ook gaan vragen in de straten van Gent, Luik en Hasselt.


<<<


Made with ‌

Drag and Drop Website Builder