Exameneisen
Het gaat om de volgende eisen:
- je moet kunnen omgaan met de regels van het spel en je moet een bijdrage leveren aan het sportief verloop van een spel;
- je moet kunnen omgaan met winst en dat zal niet zo moeilijk zijn, maar ook met verlies en dat kan best moeilijk zijn;
− je moet kunnen omgaan met het feit dat we in bij het spel niet allemaal gelijk zijn. Er zijn nu eenmaal sterkere en zwakkere spelers
Sportief gedrag is bij ijshockey, net als bij elke andere sport, belangrijk omdat het bijdraagt aan een veilige en eerlijke wedstrijd. Bij ijshockey is het extra belangrijk om sportief gedrag te vertonen vanwege de hoge snelheden, fysieke contacten en de potentieel gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan.
Sportief gedrag betekent dat je respect toont voor je tegenstander, de scheidsrechter en het publiek. Dit betekent dat je geen onsportief gedrag vertoont, zoals bodychecks van achteren, elleboogstoten, cross-checks of ander fysiek contact dat niet binnen de regels van het spel valt.
Sportief gedrag betekent ook dat je de regels van het spel respecteert en accepteert. Bij ijshockey zijn er veel regels die bedoeld zijn om de veiligheid van de spelers te waarborgen, zoals de regels voor bodychecks en het gebruik van sticks. Door deze regels te volgen, draag je bij aan een veilige en eerlijke wedstrijd.
Dragen van medeverantwoordelijkheid voor het verloop van een wedstrijd
Als sporter ben je medeverantwoordelijk voor het goede verloop van een wedstrijd door je te houden aan de regels van het spel en door respect te tonen voor je tegenstander, de scheidsrechter en het publiek.
Dit betekent dat je eerlijk speelt, geen valsspelen of onsportief gedrag vertoont, en de beslissingen van de scheidsrechter accepteert, zelfs als die scheidsrechter een fout maakt. Je dient ook je best te doen om blessures te voorkomen en om veiligheidsmaatregelen te respecteren.
Het is belangrijk om te onthouden dat sport een gedeelde activiteit is en dat het succes van een wedstrijd afhankelijk is van de inzet van alle deelnemers, inclusief de sporters, de scheidsrechter en het publiek. Door je verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan het goede verloop van de wedstrijd, draag je bij aan het creëren van een positieve en veilige sportomgeving voor iedereen.
De volgende video gaat in op sportief gedrag.
<<<
Onnodig te zeggen dat boksen een extra gevaarlijke sport is. Vandaar dat het hebben van goede protectiematerialen (bescherming) van groot belang is. Omdat klappen op het hoofd met name een probleem kunnen opleveren zijn hoofdbeschermers van cruciaal belang.
Dragen van medeverantwoordelijkheid met betrekking tot veiligheid
Als sporter draag je medeverantwoordelijkheid voor veiligheid omdat je tijdens het sporten een potentieel risico op blessures en ongevallen loopt, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je teamgenoten en tegenstanders. Het is belangrijk dat je actief bijdraagt aan het creëren van een veilige omgeving door de volgende maatregelen te nemen:
Draag de juiste beschermende uitrusting: afhankelijk van de sport die je beoefent, kan het dragen van beschermende uitrusting zoals helmen, scheenbeschermers of polsbeschermers nodig zijn om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting draagt en dat deze goed past.
Volg de regels van het spel: de regels van een sport zijn er niet alleen om het spel eerlijk te houden, maar ook om de veiligheid van de spelers te waarborgen. Zorg ervoor dat je de regels begrijpt en naleeft.
Respecteer je tegenstander: onsportief gedrag kan niet alleen tot blessures leiden, maar ook tot spanningen tussen teams. Respecteer je tegenstander en speel eerlijk en sportief.
Meld blessures en gevaarlijke situaties: als je een blessure oploopt of een gevaarlijke situatie opmerkt, meld dit dan aan de scheidsrechter of de coach. Zo kan er snel actie ondernomen worden om verdere schade te voorkomen.
<<<
Voor veel mensen is sport een uitlaatklep. Ze doen dan dingen die ze anders niet doen. Bijvoorbeeld hard schreeuwen om medespelers aan te moedigen.
Maar helaas wordt ook wel eens vergeten dat het gaat om een spel, waarbij niemand onnodig lichamelijk of geestelijk gekwetst hoeft te worden.
Kijk als voorbeeld ook maar een lessituatie op school. Het heeft bijvoorbeeld helemaal geen zin om de zwakkere leerling, die nu eenmaal echt niet beter kan, met een flauwe opmerking "de grond in te boren".
Het heeft ook geen zin om de spelregels te “vergeten”, alleen om te winnen.
<<<
Fair play is een Engelse uitdrukking die “eerlijk spel” betekent.
Dat wil zeggen:
- dat we ons in ieder geval aan de regels van het spel houden;
- dat we niemand onnodig geestelijk of lichamelijk pijn doen.
Als we op deze wijze sporten, hoeft niemand onnodig kwaad te worden.
Er ontstaan geen rellen en er ontstaat geen situatie waarbij je teamgenoten zeggen; "voor mij hoeft het een volgende keer niet meer".
Fair play wil ook zeggen dat we niet gaan zeuren als de scheidsrechter een fout maakt en dat we ook na afloop van de wedstrijd niet blijven zeuren.
Tenslotte bieden we onze excuses aan, als we toch een keer ongewild de fout
ingaan.
opdracht
We hebben nu verschillende punten opgenoemd die gaan over wat van belang is als je deelneemt aan een bepaalde sport- of bewegingsactiviteit. Stel dat iemand in jouw team zich voortdurend schuldig maakt aan onsportief gedrag. Hoe zou je die medespeler daar op aansoreken?
Made with
Easy Website Builder