Exameneisen
Je moet kunnen deelnemen aan minimaal één looponderdeel, één
werponderdeel en één springonderdeel, waarbij het steeds gaat om
verdieping van de juiste afstemming van de factoren als timing,
richting, snelheid, afstand.
Atletiek is een klassiek onderdeel binnen het vak en dus moet je je hier in een aantal onderdelen verdiepen. Niet door studie maar door die onderdelen zelf te doen. Ook nu weer een prachtig voorbeeld op video. We starten met de gouden medaille van Daphne Schippers op de 200 meter op de Olympische Spelen (2015, Bejing). Daarna tonen we de 10.000 meter van Sifan Hassan en we sluiten deze intro af met Femke Bol. Nederland is een atletiekland geworden!
<<<
Daphne Schippers
<<<
De 100 meter horden. Bij korte loopnummers gaat het vooral om explosieve kracht, dit in tegenstelling tot de lange-afstand-nummers waar het vooral om uithoudingsvermogen gaat.
Wat zijn de belangrijkste elementen bij atletiek?
Atletiek is een sport die bestaat uit verschillende disciplines die elk hun eigen specifieke vaardigheden en technieken vereisen. Hieronder staan enkele belangrijke elementen die worden vereist in atletiek:
Snelheid: Snelheid is van cruciaal belang bij veel disciplines in de atletiek, zoals sprinten en hordelopen. Atleten moeten explosief kunnen starten en een hoge topsnelheid kunnen bereiken om te kunnen concurreren op hoog niveau.
Uithoudingsvermogen: Uithoudingsvermogen is essentieel bij lange afstanden zoals de 5000 of 10000 meter. Atleten moeten in staat zijn om langere tijd op hoge intensiteit te rennen zonder moe te worden.
Kracht: Kracht is belangrijk bij disciplines zoals kogelstoten en discuswerpen, waarbij atleten hun eigen lichaamsgewicht moeten gebruiken om kracht te genereren en objecten te werpen.
<<<
Een schitterende foto van een hoogtesprong. Het gaat hier vooral om techniek, sprongkracht en gevoel voor timing (gekoppeld aan coördinatie)
Techniek: Techniek is belangrijk bij veel disciplines, zoals hoogspringen en polsstokhoogspringen. Atleten moeten de juiste technieken gebruiken om de beste resultaten te behalen en blessures te voorkomen.
Coördinatie: Coördinatie is belangrijk bij disciplines zoals verspringen en hink-stap-springen. Atleten moeten in staat zijn om hun sprongen nauwkeurig te timen en hun lichaam te coördineren om maximale afstanden te bereiken.
Concentratie: Concentratie is belangrijk bij alle disciplines in de atletiek. Atleten moeten gefocust blijven tijdens hun prestaties en zich kunnen concentreren op de taak die voor hen ligt.
Het beheersen van deze elementen is van cruciaal belang voor succes in de atletiek en om goede prestaties te leveren tijdens wedstrijden. Atleten moeten werken aan het ontwikkelen van deze vaardigheden om hun prestaties te verbeteren en hun doelen te bereiken.
Hieronder twee video's van uitzonderlijk talenten: Sifan Hassan en Femke Bol.
<<<
Sifan Hassan
Maar we hebben natuurlijk nog meer kanjers. Wat te denken van die onwaarschijnlijke 10.000 meter waarmee Sifan Hassan de gouden plak won!
Op YouTube lezen we:
Sifan Hassan heeft haar loodzware missie in Tokio op imposante wijze afgesloten met haar tweede olympische titel. De 28-jarige atlete, die door een beenblessure het hele atletiektoernooi met pijn heeft gelopen, veroverde goud op de 10.000 meter.
<<<
Femke Bol
Missie geslaagd. Femke Bol heeft vrijdagavond in München op de Europese kampioenschappen (2022) voor een unieke dubbelslag op een groot titeltoernooi in de atletiekwereld gezorgd.
<<<
Fanny Blankers Koen, een impressie van haar geweldige stijl
In 1948 won Fanny Blanketrs Koen tijdens de Olympische Spelen in Londen vier gouden medailles:
- 100 meter
- 200 meter
- 80 meter horden
- 4 x 100 meter estafette
Daarnaast veroverde zij op de Europese kampioenschappen van 1946 en 1950 in totaal vijfmaal goud, verdeeld over vier verschillende onderdelen. In 1999 werd zij door de internationale atletiekfederatie IAAF gekozen tot internationaal atlete van de 20e eeuw.
<<<
Designed with
HTML Website Builder